De lift

Gebruikersavatar
Ravief
Site Admin
Berichten: 3481
Lid geworden op: 28 Jun 2015, 14:28

De lift

Berichtdoor Ravief » 10 Mei 2020, 21:52

Prompt:

You are in a typical awkward elevator ride with a group of other people.
Suddenly a man says "so, I bet you are wondering why i've gathered you here"
and hits the emergency stop button.


_________________________________________________________________________

Het laatste waar Lisian op zat te wachten, was een lift delen met een heleboel onbekende personen. Ze vond liften al verschrikkelijk als ze er samen in moest staan met een bekende, maar met zes onbekenden was toch wel iets wat haar benauwd maakte. Waarschijnlijk lag dat aan het feit dat ze teveel films had gezien, of aan het idee dat ze elk moment naar beneden kon storten, maar hoe dan ook was het deel van haar leven.
Het was dan ook niet echt heel verstandig om op sollicitatiegesprek te gaan bij een bedrijf op de achtste verdieping. Ze klemde haar handen nog wat strakker om de hengels van haar tas en deed hard haar best om niet in paniek te raken. Inademen door je neus... uit door je mond. In.. uit.. in.. Kom op, Lis.
Ze zette een stapje opzij toen iemand zich naar voren wurmde. Waarschijnlijk moest hij hier eruit. Tot haar verbazing draaide de man zich om en keek hen allemaal even aan.
"Dus.. Jullie zijn vast benieuwd waarom ik jullie hier bijeen heb geroepen."

Haar nachtmerrie werd waarheid toen hij op de noodknop drukte. De lichten flakkeren uit en een tijdje later floepte de noodverlichting aan. Tegen die tijd was ze nog net niet een het hyperventileren. Haar groene ogen schoten heen en weer terwijl ze zocht naar een uitweg. "Doe je praatje en laat ons met rust," mompelde ze, voor ze er erg in had. Een stuk agressiever ook dan gedacht. Ze begreep niet waar ze het lef vandaan haalde, maar één ding was haar duidelijk: voortaan zou ze op tijd opstaan en voor altijd met de trap gaan.
I write for the same reason I breathe - because if I didn't, I would die

Gebruikersavatar
varden
Berichten: 3423
Lid geworden op: 27 Jun 2015, 19:39

Re: De lift

Berichtdoor varden » 10 Mei 2020, 22:13

Amy stond, zoals de meeste mensen die in de lift stonden om naar een hogere verdieping te gaan, een beetje op haar telefoon te tikken. Niemand had ooit door wie er bij ze in de lift stond, niet sinds de uitvinding van de smartphone en mogelijk zelfs daarvoor al eigenlijk niet. In een lift deed je vooral je best om niet te horen wie er eigenlijk verkouden was en dus stond te rochelen, en niet te ruiken wie er zo graag op een racefiets of zelfs hardlopend naar kantoor kwam om de douche te gebruiken die altijd om totaal onbekende redenen aanwezig was in grote kantoorpanden. Wie douchte er nou op het werk? Maar goed...

Dat iemand zich langs haar wurmde ging grotendeels aan haar voorbij, behalve dan dat ze geërgerd opkeek omdat ze een elleboog in haar zij kreeg. Kijk uit je doppen man, kaatste ze in haar gedachten naar de man toe maar in de realiteit zei ze niets. Amy hield niet van confrontaties, zeker niet in een kleine ruimte als een lift. Als iemand dan het type was om een duw te geven, kon je nergens heen. Haar blik was alweer op weg naar het glanzende apparaat in haar hand, toen de lift met een schok tot stilstand kwam.
Eigenlijk waren ze allemaal robots, want niemand ging in de eerste instantie in op wat er gebeurde. Pas toen de lichten uitgingen, toen keken mensen geschrokken op. Behalve één iemand, die gestoken reageerde, duidelijk naar buiten wilde. Amy's blik schoot nu ook naar de man die op de noodknop had gedrukt. "Ben je gek geworden of zo?" Het was haar altijd ingedramd dat je nooit op de noodknop van een lift drukte, tenzij het echt echt echt nodig was. Nu zouden politie, ambulance, brandweer uitrukken om hen uit iets te halen waar ze geen hulp nodig hadden. Verspilde energie, mankracht, en de focus weg van mensen die echt hulp nodig hadden.

Gebruikersavatar
Woordenwerpster
Berichten: 120
Lid geworden op: 07 Sep 2015, 15:05

Re: De lift

Berichtdoor Woordenwerpster » 11 Mei 2020, 23:50

Liften deden hem altijd een beetje denken aan clubs; iedereen deed alsof het heel normaal was dat je dicht tegen elkaar aan stond, maar zodra je iemand in de ogen keek, deden ze alsof je er niet was en keken ze weg. Niet dat hij daar last van had. Jaime deinde met zijn hoofd mee met de muziek die uit zijn koptelefoon kwam. Met zijn lippen vormde hij de woorden mee. Mensen waren saai, maar in zijn wereld was het mooi. Er was ritme, er was kleur, en hij verveelde zich er nooit. De muziek was zo opzwepend dat hij de neiging kreeg om te gaan dansen, en heel even dacht hij de dat er iemand met hem mee wilde doen, maar hij kwam er al gauw achter dat dat niet het geval was, toen hij ruw aan de kant geduwd werd. "Whoh, relax man", mompelde hij. Nooit zou hij begrijpen waarom al die kantoormuizen zo sloom stug door konden lopen. Gooi er een heupbeweging in en je zwiepte overal zo tussendoor, niemand die er last van had!

Toen de lift bruusk tot stilstand kwam, fronste hij zijn wenkbrauwen. Hij duwde zijn koptelefoon naar zijn nek en hield zijn hoofd scheef terwijl de man begon te praten. Ondertussen klonken de geluiden uit zijn koptelefoon blikachtig in de lift.

"Welkom, begon de man. "Vandaag is de dag dat elk van jullie zijn schuld bij mij kan aflossen."
De dissectie van Kermit de Kikker.

Gebruikersavatar
varden
Berichten: 3423
Lid geworden op: 27 Jun 2015, 19:39

Re: De lift

Berichtdoor varden » 14 Mei 2020, 10:52

"Welkom," begon de man. "Vandaag is de dag dat elk van jullie zijn schuld bij mij kan aflossen."

Een schuld? Had ze dat goed gehoord? Een frons kwam tevoorschijn op Amy's gezicht. Waar had deze vent het over? Ze zorgde er haar hele leven al voor dat ze nooit open schulden had, en deze man kende ze niet. Er was geen enkele kans dat ze hem iets verschuldigd was, of dat ze iets van hem geleend had. No way. Een gek, dat moest het geval zijn. Een gek in een lift. Natuurlijk... Had zij weer. Of eerder, had iedereen die ook in de lift stond weer. Ze tikte snel wat nummers in op haar telefoon. "I'm calling the police," zei ze op barse toon. De verbinding in een lift was nooit goed, maar als ze de tweede verdieping nog niet hadden bereikt dan wist Amy dat je op zijn minst nog kon bellen, zij het dat de andere kant het wat krakerig zou aan moeten horen. Het was genoeg om een melding te maken van deze gek, in de lift.

Gebruikersavatar
Ravief
Site Admin
Berichten: 3481
Lid geworden op: 28 Jun 2015, 14:28

Re: De lift

Berichtdoor Ravief » 22 Mei 2020, 17:56

Een schuld aflossen? Lisian nam de man nadenkend op. Vervolgens richtte ze haar blik weer op de grond en probeerde te bedenken wat voor schuld ze had. Ze had uiteraard nog een staartje studieschuld, maar daar was ze goed mee bezig. Bovendien zou dat niet via deze man gaan toch? Dat was te zot voor woorden. Je werd niet persoonlijk benaderd voor je studieschuld. Waarom benaderde hij hen eigenlijk allemaal tegelijk? Waar was dat goed voor?
Man, ze had er heel wat voor over als...

Die gedachte maakte ze niet af. De vreemde man keek haar ineens recht aan. Hij grijnsde plagend en ontwapenend naar haar. "Maak het nou niet erger dan het is!"

Haar groene ogen keken verschrikt. Wacht wat?! Ze had zo vaak gewenst om van alles en nog wat in haar leven en heel soms had ze dan ineens geluk gehad en zat het leven ineens mee. Dat kon die man toch niet bedoelen? Het was geen bewuste schuld! Het was een wens! Daar kon je niet op innen toch? Zeker niet zonder inzet!
"What?! Dat kun je niet menen!" Ze deed niet aan deals with the devil en dit.. dit begon er verdacht veel op te lijken.
I write for the same reason I breathe - because if I didn't, I would die

Gebruikersavatar
Learmont
Berichten: 50
Lid geworden op: 28 Jun 2015, 14:20

Re: De lift

Berichtdoor Learmont » 23 Mei 2020, 20:21

De deuren van de 'rustige lift' waren vlak voor zijn neus dicht gegaan. Door de vertraging van de metro was Jerry later dan normaal, waardoor de kooi nu natuurlijk stampvol stond. Lang geleden had hij al ontdekt dat eerder naar het werk komen best zijn voordelen had. Verse koffie, rustig opstarten, geen gezeur van collega's... Bovendien liet bijna iedereen het altijd op het laatste moment aankomen, vandaar dat het nu ook zo vol stond in het kleine hokje. En nu stopte het ding nog ook! Zijn eerste reactie was om z'n telefoon uit zijn binnenzak te pakken, maar die beweging stokte toen de man bij het bedieningspaneel begon te praten."Maak het nou niet erger dan het is!" Waar slaat die opmerking nou opeens op? Jerry's blauwe ogen schoten snel langs al zijn mede-passagiers en blijven als laatste hangen bij de vrouw die aangesproken was. Ze leek uit haar doen, meer dan de andere aanwezigen. Maar waarom? Hij bekeek de spreker nog eens goed, maar zag geen wapens, bedekt of onbedekt. Omdat er geen directe dreiging was besloot Jerry om de situatie zich eerst maar uit te laten spelen. Toch wenste hij stiekem dat zijn wapen niet in de la zat maar in zijn holster.
"Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask."

Gebruikersavatar
varden
Berichten: 3423
Lid geworden op: 27 Jun 2015, 19:39

Re: De lift

Berichtdoor varden » 12 Jun 2020, 20:48

Pieppieppieppiep. De hatelijke "geen verbinding toon" leek haar hard uit te lachen en Amy vloekte zacht. Haar ogen flitsten naar het display boven het bedieningspaneel. Ze waren nog niet bij de tweede verdieping, er zou nog verbinding moeten zijn. Haar blik schoot weer naar de vreemde man die hen toesprak alsof alles wat hij zei ongelofelijk duidelijk was. Ze had in films wel eens gezien dat er apparaten bestonden die telefoonverbindingen verstoorden, maar die kwamen toch alleen in films voor? Dat soort high tech was onzin in het dagelijks leven, toch? Het feit dat ze niet kon bellen - wat natuurlijk ook gewoon stomme pech van de hoogte van de lift kon zijn - maakte haar ineens ongelofelijk ongedurig. En een tikje claustrofobisch. Ze stapte naar voren, keek de man met een harde blik aan. "Ga aan de kant," snauwde ze hem toe, gezien hij precies voor de knoppen stond die een mens moest indrukken om een noodoproep te plaatsen. Een lift laten stoppen met bewegen was makkelijk, hem weer op gang krijgen een stuk minder. De kalmte waarmee de vreemde vent naar haar glimlachte bezorgde haar de kriebels, en maakte het opgesloten gevoel alleen maar erger. Ergens had ze de neiging hem een ongelofelijk harde duw te geven, een vorm van agressie die vreemd voor haar was.

Gebruikersavatar
Woordenwerpster
Berichten: 120
Lid geworden op: 07 Sep 2015, 15:05

Re: De lift

Berichtdoor Woordenwerpster » 22 Jun 2020, 14:24

De man spreidde zijn handen met de palm naar boven. “Ach, waarom zo ongedurig? Iedereen heeft toch wel iets waar hij zich schuldig over voelt? Nu is het moment…”

Jaime op zijn beurt deelde niet de irritatie maar wel de verrassing van zijn liftgenoten. “Gast, mensen willen gewoon naar hun werk toe,” probeerde hij. Hij begon ondertussen best naar zijn hokje op de IT-afdeling te verlangen, hoe mistroostig het vooruitzicht om de hele dag droge scripts te schrijven ook was.

Hij kreeg echter direct spijt van zijn woorden, want de figuur keek vervaarlijk zijn kant op. Een ijskoud gevoel verspreidde zich in Jaime’s onderbuik, terwijl de gitszwarte ogen van de onbekende zich in de zijne boorden.
“Triviale nonsens! Nee, dít is pas werk.” Een glimlach die allesbehalve geruststellend was verspreidde zich over het gezicht van de man voorin de lift. “In schuld ligt de échte uitdaging, jongeman.”
De dissectie van Kermit de Kikker.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten